Samtal om coronaviruset och om hållbarhet med en forskarstudent från Wuhan

För några dagar sen satt jag på Dingo deli i Hoi An och jobbade med lite saker på datorn. Det satte sig en kille bredvid mig och vi började prata. Han var från Jamaica, men han var inne på sitt sista år som doktorand inom miljö och hållbara resurser på… Wuhans Universitet i Kina. Han hade varit ute och rest sen årsskiftet men har inte kunnat åka tillbaka på grund av att staden är i karantän. Vi hade många intressanta samtal om hållbarhet. Bland annat att åka tåg och att åka kollektivt är viktigt för klimatet, att man inte ska ha en stor bil och att många företag blir rika på den vegantrend som råder just nu, och att det inte alltid är lika hållbart för klimatet som det målas upp (långa flygtransporter, produktion av vegoprotein, monocropping osv). Att det är bra att fokusera på att äta närproducerat. Och om att ibland har ett plastsugrör mindre miljöpåverkan än ett bambusugrör om man ser till hela produktionskedjan och beroende på var bambusugröret har producerats. Det var intressant att höra en expert prata om frågan och inse hur otroligt komplext det är, att det sällan är svart eller vitt.

Vi kom såklart in på Coronaviruset i och med att han faktiskt är från staden där allt började. Han berättade om att de visste redan i slutet av december att det fanns ett nytt virus, men att alla trodde att man var okej så länge man inte hade varit på skaldjursmarknaden. Han sa att kinesiska myndigheterna har skött allt väldigt bra förutom att det tog för lång tid innan de började vidta åtgärder och att han trodde spridningen hade blivit mindre om de tagit tag i det direkt. Han berättade även att folk i Kina inte är speciellt rädda eller oroliga och att omvärlden är mer rädda pga nyhetsrapporteringen. Livet i Wuhan pågår som någorlunda som vanligt trots karantänen. Han sa att om man tittar på statistiken så är dödligheten väldigt låg för friska personer. Det är äldre och sjuka som drabbas (precis som med vanlig influensa). Han berättade att varför dödstalet har stigit så mycket i Wuhan är pga karantänen och att det inte finns tillräckligt många sjukhusplatser för de som behöver ordentlig vård. De personerna kan inte heller ta sig till något annat sjukhus i någon annan stad. Skulle de ha funnits vårdplatser åt alla behövande hade inte lika många behövt dö. Han sa: Kina ”offrar” Wuhan för att viruset inte ska spridas. Han sa även att antalet nya fall minskat kraftigt och att han trodde att den värsta spridningen var över (stämmer när man läser statistiken). Han hoppades på att karantänen släpps om en månad och att han kan återvända hem till Wuhan igen då.

Jag var glad att jag fick den här pratstunden med honom. Det var väldigt givande och intressant! Om någon är intresserad av bra, objektiv information med statistik och grafer om coronaviruset så kan jag tipsa om: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Annons

5 reaktioner till “Samtal om coronaviruset och om hållbarhet med en forskarstudent från Wuhan

  1. Så är det verkligen! De tjänar ju pengar på att folk är oroliga och läser mer om den nyheten. Såklart man ska hålla sig välinformerad, men jag försöker hålla mig till typ WHO och UD för att inte dras med i det 😊

   Gilla

 1. Vet inte, skulle nog ta det du skrivit om Wuhan o viruset med en nypa salt. Inget nytt att det var känt sedan december, ”livet pågår som vanligt”? om man inte får gå ut, vad är det som pågår som vanligt? och att ex munskydd odyl är slut i många städer i Kina ink Beijing, låter för mig som viss rädsla. Om folk dör pga avsaknaden av vård, borde ingen ha dött i ex Italien. Så jag är skeptisk till det du skriver att han sagt som någon slags vetenskap.

  Gilla

  1. Jag återger bara vad han sa. Han sa att allt var öppet som vanligt osv och han hade nära kontakt med sina vänner där.
   Det är absolut ingen vetenskap – då vetenskap handlar om forskning – utan det var ett intressant samtal med en som faktiskt kommer därifrån. Alla dödafall beror ju inte på det, och det skrev jag inte heller. Äldre och sjuka blir som sagt drabbade, precis som en vanlig influensa. Om man är frisk är mortaliteten 0,2% (som du kan läsa via myndighetslänken jag delade).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s