VANLIGA FRÅGOR

Q: Hur har ni rest?

A: Vi reste med båten mellan Stockholm och Helsingfors. Därifrån tog vi sen nattåget till Moskva. Efter ett dygn i Moskva hoppade vi på Transsibiriska järnvägen för att färdas i fyra nätter till Irkutsk i Sibirien. Efter Sibirien åkte vi ett dygn med Transmongoliska järnvägen ner till Mongoliets huvudstad; Ulan-Bator. Därifrån var det tänkt att vi skulle resa ner till Peking och sen genom Kina, men i och med situationen i Kina så bestämde vi oss för att inte ta några risker utan flög i stället till Vietnam efter 8 dagr i Mongoliet. Vi mellanlandade i Sydkorea och passade på att stanna där några dagar för att reda genom landet med tåg. Nu är vi i Vietnam och har rest från Hanoi till Phong Nha i mitten av landet.

Q: Hur lång tid tog tågresan?

A: Om man åker Transsibiriska/Transmongoliska ner till Peking direkt så tar det 6 dygn, men vi delade upp det och stannade längst med vägen. Vi lämnade Stockholm den 13 januari och kom fram till Ulan-Bator den 21 januari.

Q: Hur har ni råd med en sån här resa?

A: Vi har sålt allt vi kunnat sälja. Vi hade våra pengar i vår restaurang som vi sålde, andra har sålt t ex deras bostadsrätter för att få ihop pengar. Sen har vi haft många loppisar för att sälja av våra tillhörigheter samt avslutat allt i Sverige så att vi inte här några kostnader kvar hemma.

Q: Hur mycket kostar tågresan?

A: Det beror på vad när du reser, i vilken klass du reser samt när du bokar biljetterna. Vi var ganska sent ute att boka samt reste i första klass (tvåbäddshytt) så det gick på ca 12 000kr per vuxen Stockholm-Peking. Men bokar du i god tid innan och reser i andraklass kan man nog komma ner till hälften eller mindre.

Annons