Vietnamesisk matlagningskurs

Kocken Mama här på Greenville höll en matlagningskurs för oss nu under eftermiddagen. Vi fick veta att vi skulle lära oss att göra Vietnamesiska vårrullar med jordnötssås, vilket vi blev lite besvikna över då vi gjort det många gånger hemma. Men en sak är att göra det i Sverige och en annan att göra det i Vietnam så vi peppade snabbt till och tyckte att det skulle bli roligt att lära oss några nya knep.

Mama är en av ”the farmer sisters” och pratar väldigt lite engelska. Vi har ändå fått fin kontakt och hon tycker väldigt gott om Nikki. Vi har märkt att många vietnameser älskar barn men inte riktigt respekterar barnets space utan är väldigt på. Nikki har varit rätt avvaktande på grund av det och jag tror att de märkt det här på gården så de har som tur är börjat vara lite mindre på vilket har gjort att Nikki också börjat mjukna lite. I alla fall. Mama pratar väldigt få ord engelska men tillräckligt för att ge oss instruktioner till att krossa jordnötter eller skala vitlök. Vi fick egentligen bara vara med och tillaga såsen, resten hade hon förberett innan vilket var lite synd. Men herre vad gott det var. När vi har gjort Vietnamesiska vårrullar hemma har vi använt ett hårt rispapper som man blöter upp och sen rullar ingredienserna i men här är det ett annat, mjukare, rispapper och man gör sina rullar direkt i handen och äter. Otroligt gott med färsk sallad och örter från gården, picklade grönsaker, skivad omelett och gurka, och såklart nudlar. Vi fick även färdiggjorda, friterade vårrullar också. Allt smakade ljuvligt ihop med den lite heta jordnötssåsen.

Vi fick även lära oss att göra vietnamesiskt kaffe. Kaffet här är otroligt gott och de har en stark kaffekultur från att ha varit en fransk koloni. Kaffet är svart och starkt men mycket rundare, nästan chokladigt i smaken. Ingen syra alls. Man bryggare kaffet genom en långsam process i ett speciellt metallfilter. Tar en stund, men det är värt väntan varje gång.

Annons

2 reaktioner till “Vietnamesisk matlagningskurs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s