På tåg 002 mot Vladivostok – Transsibiriska järnvägen

Nu sitter vi här på tåg 002 mot Vladivostok och ser den ryska urskogen swisha förbi utanför fönstret. Allt gick bra att ta sig till tåget igår. Vi gick hemifrån vid 22:00 Moskvatid (20:00 svensk tid) och nattade Nikki i vagnen. Hon slocknade snabbt och vi promenerade ca en kvart till en tunnelbanestation som låg på samma linje som Yaroslavl Glavny – Jaroslavlstationen vilken Transsibiriska utgår ifrån . Tunnelbanan i Moskva är modern och alla stationer står på engelska utöver på ryska samt att de ropar upp stationerna på engelska också.

Vi kom till stationen ungefär 1,5 h innan avgång. Vi gick och kollade vilket spår tåget skulle gå ifrån och satte oss sen på ett litet fik och tog något litet att äta. Tåget kom in ca 45 min innan avgång och vi gick på ganska kort efter att det kommit in. Tågkonduktören stod utanför vagnen och kontrollerade passen. Ingen pratade engelska och han pratade snabbt på ryska med tågvärden om något vi inte hade någon aning om. Bara att le och följa med i flowet.

Väl på tåget blev det lite meck med att få in alla väskor, barnvagn och en sovande Nikki. Vi bäddade snabbt upp en säng och la över Nikki där. Hon vaknade upp men somnade snabbt om efter lite sång och gos. Förstaklass kupén är inte lika fin som den mellan Helsingfors-Moskva men ändå helt okej. Den känns ren och den är utformad på samma sätt som de flesta sovkupéer med två soffor som görs om till sängar på kvällen. Det finns en del utrymmen för förvaring. Både under sätena, över dörren och små gömda fack bakom soffryggarna. Vi satt uppe och pratade en stund och gick sen och la oss och sov helt okej hela natten.

I varje vagn finns det en samovar – rysk vattenkokare – med hett vatten som man kan göra kaffe, té, nudlar, gröt osv med. De har även en liten försäljning av nudlar och snacks i vår vagn. Vi fick en liten låda med frukost och den var i samma standard som tidigare – supertorra frallor. Men vi har med oss mixat havregryn som vi kan göra gröt av och kokade ägg så vi kunde äta en bättre frukost än så. De har dessutom gratis wifi på tåget vilken var en glad överraskning! Servitrisen från restaurangen var precis inne och tog vår beställning på vad vi vill äta till middag sen och vilken tid vi vill ha den serverad i restaurangen. Ska bli kul att testa maten här på tåget. Det fanns både kött, fisk och vegetariskt alternativ.

Vi rullar förbi några ryska byar och pratar om vem som bor där och hur deras liv ser ut. Det känns som att allt vi gör blir långsammare och långsammare. Vi varvar ner. Så härligt! Nu ska vi ta oss en promenad längst med tåget!

Annons

6 reaktioner till “På tåg 002 mot Vladivostok – Transsibiriska järnvägen

 1. Det gick ju smidigt att ta sig till tåget. Fina rena tunnelbanestationer de har där i Moskva. Verkar fungera bra med lilltösen också. Ja, varva ner och bara var ett par dagar nu då ni så att säga är fast på tåget. 🙂

  Gilla

 2. Det här är jättekul att läsa! Jag ska åka transsibiriska i augusti och är jätteglad att ni lägger ut resan. Är det gratis wifi på hela tåget, även i andraklassvagnarna?

  Gilla

  1. Vad roligt att du ska åka i augusti! Ja, jag tror det då det funkar i restaurangvagnen också. Men wifi:t funkar sporadiskt. Vi köpte ryska simkort och tycker att det är nästan bättre 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s