Vietnamesisk marknad med en local guide, härlig lunch och lek i sand

Igår besökte vi ett ställe – Bomb Crater bar – som ligger halvvägs in till stan härifrån. Jag har lite svårt för krigsromantisering så vi har inte besökt det stället ännu, men gjorde det igår då vi fick vet att de hade en badplats där och vår som ligger här är väldigt skräpig. Jag trampade bland annat på en pinne med långa taggar i förrgår och en tagg gick rakt genom min flipflop säkert 1 cm in i foten… man vill inte riktigt bada på såna ställen. Badplatsen på Bomb Crater var inte mycket att hänga i granen, men de hade stora gummidäck som man kunde flyta omkring på och på så sätt komma ut lite längre ut där vattnet var fräschare. Men utöver badplatsen var stället det bästa vi besökt här i Phong Nha. Jättemysig liten oas bland höga bambuträd, god mat och supertrevliga ägare. Det är fyra australiensare som har startat stället och investerat i det, men satt två vietnameser som ägarinnor då det är lättast så här i Vietnam. En av ägarinnorna, Chang, pratade superbra engelska och erbjöds sig att följa med oss till den lokala morgonmarknaden dagen efter. Självklart tackade vi ja!

Chang mötte upp oss vid marknaden och vi gick in tillsammans. Det var ett myller av frukter, grönsaker, kryddor, kläder, fisk och kött. Och massor av vietnameser som tyckte det var festligt att se västerlänningar där. De är så härliga vietnameserna, öppna och glada. Hejar alltid och testar sina fraser de kan på engelska. Vi handlade på oss olika frukter och lite street food. Chang erbjöd oss att om vi ville köpa något som behövde tillagas så kunde vi komma till hennes ställe sen och göra det tillsammans med henne.

Vi köpte en halv anka från hennes favoritförsäljare som vi senare tillagade tillsammans hos henne. Det var en sån härlig upplevelse och hon visade oss hur man gör en helt magisk sås på koriander, lime, socker, massor av salt, fisksås osv. Den andra ägarinnan hade sin dotter där (alla skolor är stängda pga rädslan för coronaviruset men öppnar igen på måndag) så hon och Nikki satt och lekte i sanden med varsin sked och plastmugg. Nikki älskar verkligen att leka i sanden så hon röjde loss ordentligt och var helt täckt av sand från topp till tå när vi rörde oss hemåt.

Nu ikväll har vi njutit av vår sista solnedgång här över risfälten och ätit en hejdå-middag med gänget. I morgon bitti ska vi ta tåget på ca 5 h ner till Da Nang och sen ta oss vidare till Hoi An. Vi har hittat ett boende som vi tror är perfekt för oss. Ett litet rustikt hus mitt emellan stan och stranden på ett lugnare grönområde. Finns två sovrum och möjlighet att laga egen mat (vilket vi längtar efter nu). Det ska bli spännande att se om det är lika bra som vi föreställt oss. Hoppas det då vi bokat en vecka där.

Planen efter Hoi An är att åka ner till bergen i Dalat och bo på ett yoga-ashram där och sen ta oss ner till någon av öarna i söder, t ex ön Con Dao med sina vackra stränder och hemska historia. Men vi vill ju som sagt vara spontana så planen kan ändras!

Annons

2 reaktioner till “Vietnamesisk marknad med en local guide, härlig lunch och lek i sand

  1. Roligt för både Nikki och er idag. Visst är det tråkigt att lämna en fin plats men även spännande att komma till nya platser. Ha en fin resa och en fin Alla hjärtans dag 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s