Botanical garden och Thac Gio-vattenfallet

Jag vill bara börja det här inlägget med att skriva några ord om stället vi bort på; Happy Greenfield Ecostay som ligger i nationalparken Phong Nha-Ke Bang. Inte bara är det en ljuvligt vacker plats att befinna sig på med risfälten och bergen som omger oss, de gör även något gott. Leo som äger gården är en riktig entreprenör och vill få landsbygden här levande genom att starta ett ställe dit man kan komma för både avslappning men också för aktiviteter, både för utlänningar och vietnameser. Nu på söndag ska de tydligen ha Children’s day här med massor av lekar och hinderbanor vilket ska bli jättekul. Man kan både komma hit som gäst och bo här (boende i ett familjerum plus helpension för två vuxna och ett barn är ca 400 kr per dygn) eller komma hit och volontärarbeta på gården. Stället heter egentligen Happy Greenville Ecostay – with farmer sisters. The farmer sisters är kvinnor från landsbygden som kommer från fattiga förhållande och som har låg utbildningsnivå. Greenville jobbar för att ge dessa kvinnor en möjlighet till försörjning och lite utbildning genom att ge dem jobb här på gården. Här får de ett sammanhang, lära sig lite engelska och en lön. T ex Mama som är kock här och lagar fantastisk mat från de lokala grödorna. Ett fint initiativ.

Även idag blev en utflyktsdag och vi tog oss till ett ställe som heter ”Botanical garden”. Vi visste inte så mycket om det, men antog att det var något naturskönt, och vi gillar ju växter och natur så vi körde på det! Och vi blev inte besvikna. Man kanske inte riktigt kan kalla det en botanisk trädgård, utan mer en djungelhajk. Vi är ganska ödmjuka inför det faktum att vi har med oss Nikki och att hon kanske inte alltid är pepp på det vi vuxna vill göra men vi bestämde oss för att testa att gå så länge hon var ok med det. Den ena slingan var på 3,5 h, vilket kändes lite väl långt, och den andra på 1,5 h, vilken vi valde. Det var en underbar liten hajk genom den djupaste djungeln till ett vattenfall. Lite ruggigt på vissa delar med ändå helt okej att gå. Nikki var en riktig liten stjärna och satt på Chris axlar eller i min famn och tittade på alla växter, drog i lianer och babblade på som hon alltid gör. Hon var även nöjd då hon fick se sin första apa någonsin! Vattenfallet var vackert och på vägen tillbaka gick vi förbi en naturlig pool där man kunde bada. Vi hade inte med några badkläder men, badtokiga som vi är, hoppade jag och Nikki ner i det svala vattnet i underkläderna och bara njöt. De hade satt upp massa fula flytbojar i den lilla poolen, antagligen för att folk som inte kan simma inte ska gå för långt ut, vilket såklart är bra men tog bort lite av upplevelsen att bada mitt i naturen. Nikkis mysfilt fick, mot lite protester från henne, sen agera handduk.

Det är trevligt här på Greenville för alla äter tillsammans vid ett långbord. Vi hade en liten hejdå-middag för Ismael från Mexico som ska vidare på sin resa nu. I skrivande stund sitter jag ute på vår lilla terass i mörkret med ett glas vietnamesiskt rödvin och lyssnar på alla tusentals syrsor omkring oss och skriver. Snart dags att lägga sig.

Annons

6 reaktioner till “Botanical garden och Thac Gio-vattenfallet

 1. Hej igen! Så spännande att följa er resa. Många av dina inlägg har jag läst flera gånger. Försöker komma loss från mitt ”ekorrhjul”.

  Gilla

 2. Det ser ut att vara ett väldigt trivsamt ställe ni bor på. Vet du vad för slags fåglar som bor i fågelholkarna? Svalor? Naturen är ju helt gudomlig och bara bilderna ger en rysningar av välbehag. Tror att det är några som lever drömmen just nu eller?

  Gilla

  1. Ja det är så härligt här. Vet tyvärr inte det, just nu verkar det inte bo några fåglar där i alla fall. Ja, vi mår gott här 😍

   Gilla

 3. Vilket underbart ställe och så kul att möta andra från folk från olika länder
  Vilket bra insiativ att låta kvinnor bo där och jobba och få en liten lön

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s