Kuriosa och fakta om Ulan-Bator, Mongoliet

Jag har tänkt att jag vill skriva ett litet inlägg om olika ”fun facts” om Ulan-Bator och Mongoliet då många är nyfikna och få har besökt det här landet. Det blir både högt och lågt.

 • Trafiken i Ulan-Bator är kaos. Inte att folk kör fort eller galet, utan det är bara extremt mycket bilar i den här staden. De har nämligen ingen tunnelbana eller någon kollektivtrafik att tala om trots att staden är lika stor som Stockholm så alla tar bilen och det skapar sjuka köer under rusningstrafik som kan ta flera timmar att komma igenom. Vi fick uppleva det en av dagarna här, det var inte kul.
 • Få pratar engelska här.
 • Ulan-Bator är känd för två saker; att vara världens kallaste huvudstad och att vara en av världens mest förorenade städer. Angående kylan så tror jag vi ändå har haft lite tur då januari annars kan vara den kallaste månaden på året med mellan -5 och -10 på dagen. På natten sjunker temperaturen ner till – 20 så då vill man gärna stanna inomhus. Sen angående föroreningarna så beror de på att en stor del av den fattiga befolkningen eldar med kol under vintrarna. Så det är framförallt vintrarna som det hänger ett tjockt täcke av svart rök över Ulan-Bator. När vi var ute på landsbygden såg vi marknader där de sålde kol och man såg även att det kom tjock rök ur nästan alla skorstenar. Dock har mongoliska staten, efter en extra förorenad vinter förra året, satt restriktioner att man inte får elda med kol i Ulan-Bator och det har gett stor positiv effekt. När vi körde in från vår utflykt på landsbygden stannar polisen alla bilar och söker igenom dem efter kol.
 • Man kan dricka vattnet i kranen om man kokar det. Dock ska man dubbelkolla med sin värd/sitt hotell då ledningarna ibland är väldigt gamla.
 • Ulan-Bator är en väldigt säker stad. När jag frågade ägarinnan till vårt hostel om det var något vi skulle tänka på eller vara försiktiga med. Hon tänkte efter och svarade att ibland, men väldigt sällan och mest på sommaren, finns det ficktjuvar som tar saker ur folks ryggsäckar/fickor. Skönt att det var det värsta hon kom på!
 • Oklart vad som gäller vi övergångsställena när det endast är en ”Herr Gåman”-skylt. Även mongolerna verkar osäkra… Bilarna stannar inte automatsikt som i Sverige utan folk står på trottoaren ett tag och kollar, sen helt plötsligt ger man sig ut och då stannar bilarna. Jag tar alltid rygg med någon mongol för att vara på den säkra sidan.
 • Det finns typ inga västerländska turister här. Har kanske sett tre sällskap sen vi kom hit för mer än en vecka sen. I love it! Säkert mer på sommaren men det är fortfarande en väldigt oexploaterad stad.
 • Maten är billig och du kan lätt hitta middag för 30 kr. Vi åt en lyxlunch med dryck för 250 kr.
 • Valutan har det skojiga namnet tögrög och 10 000 tögrög är ca 35 kr.
 • Taxi kostar 1000 tögrög per km. Det finns inga taxiföretag här utan du sträcker helt enkelt ut armen i gatan och så stannar någon bil efter ett tag och kör dig.
 • Mongoliet är oftast soligt och har över 260 soldagar per år. Det har varit strålande sol utan ett moln i sikte alla dagar vi har varit här.
 • Ulan-Bator betyder ”Röd hjälte”.

Överlag har vi fått ett väldigt gott intryck av Mongoliet. Jag skulle gärna åka tillbaka hit när det är varmare och vara mer ute i naturen och mer hos nomadbefolkningen ute på steppen. Nu är vi ganska trötta på det här kalla, torra klimatet som gör vår hosta värre och längtar till lite mildare temperaturer…

Annons

En reaktion till “Kuriosa och fakta om Ulan-Bator, Mongoliet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s