Ett dygn i Irkutsk

Nu sitter vi på tåget vidare mot Ulan-Bator i Mongoliet efter ett härligt dygn i Irkutsk. Vi hade så gärna spenderat några dagar till där, men det är ett pussel att få till alla tågbiljetter och jag har för mig att tåget till UB endast gick en gång i veckan. Och även om det var mysigt där vi bodde i Irkutsk vill vi nog inte stanna där så länge nu under kalla vintern.

Vi blev, för en liten slant, skjutsade av Sergej in till Listvjenka, staden vid Baikalsjön. Han pratade ingen engelska över huvudtaget men han har en varm och positiv känsla runtomkring sig. Många ryssar vi träffat har varit ganska… buttra och bjuder sällan på leenden, men både han och Tatiana var väldigt öppna och varma. I alla fall… när vi var på väg mot Listvjenka så stannade Sergej vid Bajkalsjöns museum och frågade om vi ville gå in. Varför inte tänkte vi. Men det var inte en sån givande upplevelse då allt stod på ryska… sen fortsatte vi ner till staden och parkerade vis sjökanten. Vi promenerade runt på isen och lite på en marknad men det var så kallt att vi inte stannade länge. Men jisses vad vackert det var.

Väl tillbaka i huset hade Tatiana börjat elda upp banjan via spisen som fanns i allrummet i vårt hus. Efter någon timme var det dags att hoppa in. Det var ca 75 grader i bastun och mycket ånga. Översta bänken var fylld av hö och olika örter ich på det låg några hemvävda tyger och lakan. Tatiana förklarade att man skulle lägga sig där uppe och bara relaxa ca 10 min, sen ut och köra en omgång med det uppblötta björkriset och sen hälla en hink iskallt vatten över sig. Sen gör man så några gånger med lite vila och vatten emellan. Det var otroligt skönt att ligga på den där bädden då man fick värme även från den. Allt doftade dessutom fantastiskt av alla torkade örter. Vi kände oss väldigt uppfriskade och avslappnade efteråt.

Kvällen avslutades med ännu en fantastisk måltid. Allt ifrån borstj, pelmeni, kål, sill, picklad svamp till en varmrätt bestående av den bästa fisken från Baikalsjön. Mätta, trötta och belåtna somnade vi sen i våran sköna dubbelsäng. Lite skillnad emot de smala britsarna på tåget.

Vårt tåg gick redan 08:16 så vi var uppe tidigt och åkte in till stan. Vi behövde ta ut lite pengar för att betala för maten och det på boendet och när Chris stoppar in kortet i bankomaten sväljer den kortet, det kommer upp en massa rysk text och den börjar prata på ryska. Inte det man vill ska hända när man är på väg till ett tåg som går en gång i veckan! Som tur var Sergej med och tryckte och fixade med bankomaten så den tillslut spottade ut Chris kort. Puh! En resa är väl inte fullständig utan att det händer små missöden här och där, eller hur?

Annons

5 reaktioner till “Ett dygn i Irkutsk

 1. Vilken härlig resa ni har haft hittills och det fortsätter nog så! Vi åkte 2006 från Beijing till Moskva och blev en annan resa! Mat i restaurangen var nästan slut redan första kvällen, lyckades få kyckling utan tillbehör och en liten potatissallad till förrätt! Ölen var slut! Då blev de små kioskerna på stationerna vår räddning, där fanns det lite mat, t.ex. rökta kalkonlår och de var goda. I övrigt ägnade sig tågvärdinnorna åt att svälja div kläder, filtar, gardiner m.m. På stationer där det var ett litet längre stopp!
  Vi gjorde ett stopp i Mongoliet tre nätter och gjorde en utflykt en dag och då sov vi i en ger hos en familj!

  Gilla

  1. Låter som en jättehäftig resa du har gjort. Nu är det nästan inga andra som åker förutom några ryssar. Vi var helt ensamma i resturangvagnen varje kväll! Spännande med Ger, det hade vi gärna gjort om det inte varit mitt i vintern och vi reste med en liten.

   Gilla

 2. Låter som en kall,avslappnande och kulinarisk vistelse i Irkutsk. Fick nästan hjärtat i halsgropen när jag läste om bankomatkortet. Tur ni hade en ryss med er som klarade av att hjälpa er.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s