Att resa med Lev Tolstoi – nattåget mellan Helsingfors och Moskva

Helsingfors centralstation är en stor och vacker stenbyggnad mitt i stan. Den är lätt att hitta i och på många av skyltarna står det, utöver finska, även på svenska. En trappa ner finns det skåp som du kan hyra för att förvara bagaget i om du vill ha några timmar på stan innan du åker. Det finns några caféer och restauranger inne på centralstationen men vi satte oss på ett litet café precis över gatan för att vänta in tåget.

Tåget kom in ca 45 minuter innan avgång och vi kunde gå på det direkt. Varje vagn har en vagnvärd som kollar biljetter och visum innan man går på. Vi hade en trevlig rysk herre som visade oss till vår kupé i vagn 11. Vi har bokat första klass hela vägen i och med att vi inte vill dela kupé med några andra och kupén var fräsch och trevlig, om än liten. Vi fick plats med väskor och den ihopfällda barnvagnen under sätena. I våra biljetter ingick mat så de hade ställt upp ett frukostpaket och lite olika drycker och snacks på det dukade bordet längst in i kupén. Vår tågvärd kom in och berättade för oss om hur allt i vagnen fungerade och tog även våra beställningar till middag. Till sin kupé har man ett elektroniskt kort, precis som på hotell, för att låsa upp dörren.

Tåget rullade sen ganska precis i tid och maten serverades i hytten någon halvtimme efter avgång. Jag åt fisk som var ganska god och Chris åt kött som var helt okej. Vi gick senare allihopa till restaurangvagnen och delade på en delitallrik med olika ryska kött och grönsaker och tog varsitt glas bubbel (jag och Chris då, Nikki drack bubbelvatten) för att fira att vi var på väg mot Moskva. Restaurangvagnen var inget speciellt utan ganska kal och den ser inte ser ut som på bilderna om man har Googlat den. Över vardera dörr sitter en tv som spelar gamla ryska filmer på hög volym. Lite charmigt ändå.

Middagen serverades i kupén
Restaurangvagnen

Gränskontrollen skedde sen vid ca 22:30 lokal tid (20:30 svensk tid) . Först en finsk kontroll där de gick igenom passen och en halvtimme senare en rysk gränskontroll också där vi hade fått fylla i en blankett innan som vi lämnade till kontrollanten ihop med våra pass. Det gick ändå väldigt smidigt.

Efter det var det dags att sova. Sofforna drog man ut och gjorde om till färdigbäddade sängar. Vi gjorde så att vi tog en av madrasserna och bäddade på golvet mellan sängarna till Nikki och jag sov istället på ett uppblåsbart liggunderlag som vi hade med oss. Det funkade jättebra och vi sov som stockar allihopa och vaknade ganska utvilade dagen efter. Ett tips är att ha med öronproppar för det låter ganska mycket.

Frukosten som ingick var inte mycket att hänga i granen. Supertorra frallor, muffins och yoghurt. Vi beställde kaffe till (som inte ingick) och det var överraskande gott! I det stora hela var resfärden bekväm och trevlig och vi kan verkligen rekommendera att ta nattåget till Moskva från Helsingfors.

Gott kaffe på tåget!

Annons

3 reaktioner till “Att resa med Lev Tolstoi – nattåget mellan Helsingfors och Moskva

    1. Ja precis, vi åker tåg hela vägen 😊 Nu är vi på Transibiriska och de är inte lika fina, men ändå fräscha och bra!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s