Guide till Transsibiriska järnvägen (och transmongoliska)

Skillnaden mellan Transsibiriska och Transmongoliska järnvägen är att den Transsibiriska slutar i Vladivostok i östra Ryssland medan den Transmongoliska går genom Mongoliet och avslutas i Peking. Sen finns även Transmanchuriska då man reser till Peking från Moskva via manchuriska mångmiljonstaden Harbin.

Vi bestämde oss för att vi skulle göra den här resan ungefär två månader innan avfärd, så tid var inget vi hade gott om. Många tar hjälp av olika resebyråer för att på ett smidigt sätt boka Transsibiriska järnvägen. Men det är dyrt och jag tycker att det är roligt att göra saker på egen hand så vi bestämde oss för att söka alla visum och boka alla tågbiljetter själva.

Här kommer min guide till hur du på ett ”snabbt” och kostnadseffektivt sätt planera och fixa inför din resa med Transmongoliska/Sibiriska järnvägen.

Först av allt behöver du ha en plan på vart du vill åka och vad för typ av resa du vill ha. Att resa från Moskva hela vägen till Peking i ett svep tar sex dagar. Men det finns ju många fina platser att stanna på längst med vägen. Jag gjorde så att jag tog fram en lista på alla stopp som tåget gör och googlade sen på platserna samt läste blogginlägg om personer som tipsade om olika stopp. Vi bestämde oss för att vi ville ha ett stopp i Sibirien (Irkutsk) och ett i Mongoliet (Ulan-Bator) innan vi var framme i Peking. Hade vi inte haft barn med oss (och inte reste under bistraste vintern) kanske vi hade stannat på fler ställen i Ryssland.

Hur vill du bo på tåget? 1:a klass (tvåbäddshytt), 2:a klass (delad fyrbäddshytt) eller 3:dje (öppen sovsal)? Vi har bokat tvåbäddshytt hela vägen i och med att vi reser med vår tvååriga dotter. Jag tror att det är en fantastisk givande upplevelse att dela en fyrbäddshytt eller att bo i den öppna sovsalen, och hade gärna gjort det om vi inte rest med Nikki. Att bo i tvåbäddshytt är ganska mycket dyrare än fyrbäddshytt, men det blir ändå inte galet dyrt. Måltider ingår (dock inte med alla biljetter så det kan vara värt att kika på) och serveras i tågets restaurang.

För att komma till Moskva tar vi färjan över till Helsingfors. Den kommer fram på vid tiotiden på förmiddagen dagen efter och det passar bra för sen avgår ett nattåg, Lev Tolstoj tågnr. 00031, till Moskva på kvällen vid kl. 17:44. Vi valde Viking Line som färja för det var billigaste att åka med över till Helsingfors, men du kan jämföra färjor här.

Nattåget från Helsingfors är sen framme dagen efter kl. 09:19 i Moskva. Jag använde www.rzd.ru för att boka alla tågbiljetter från Helsingfors fram till Ulan-Bator. Jag tycker att hemsidan är bra och enkel och du får lätt en översikt över biljetterna och avgångarna. Du kan klicka i engelska högst upp i högra hörnet. En annan hemsida du kan boka via är www.poezd.ru, men den är bara på ryska (det går att översätta hela hemsidan genom exempelvis Google Crome).

Något som är bra att tänka på är att det inte går att boka hela vägen mellan Moskva-Peking och sen hoppa av längst med vägen som man önskar, utan du måste boka varje sträcka för sig. Ex: Moskva till Irkutsk är en biljett, Irkutsk till Ulan Bator är en annan osv.

Tåg 002, som är ett av det klassiska Transibiriska tågen, avgår från Moskva flera gånger i veckan vid kl 23:45. Det finns även andra tåg som går den sträckan men vi valde 002. Vi bestämde oss för att stanna, efter tre dygn på tåget, i Sibiriens Paris – Irkutsk. Vi ville uppleva att resa flera dygn på tåget, men utan att missa att kliva av i Sibirien och Irkutsk ska vara en trevlig stad att besöka. Irkutsk är även den stad som ligger närmast (1h med buss) till Bajkalsjön som är världens djupaste sjö och rymmer 1/5 av världens grundvatten. I Irkutsk valde vi att bo på en bondgård via Airbnb. De ska vara en fin miljö, otroligt god mat plus att de har en Banja – rysk bastu. Länk hittar du här.

Efter Irkutsk är vårt nästa stopp, efter drygt ett dygn på tåget, Ulan-Bator – Mongoliets huvudstad. Vi hade jättegärna bott i en Ger (tält) i ett nomadläger, men i och med att vi kommer i januari och har barn med oss kändes det lite för kallt. Om du vill hitta en bra Ger att bo i kan jag tipsa om att söka på AirBnB – där fanns massor. Vi kommer bo på Vast Mongolian Guesthouse – ett billigt hostel men som verkar fräscht och med jättetrevlig ägarinna, Urnaa. Jag har pratat med henne flera gånger och hon har varit mycket hjälpsam. Guesthouset kan även hjälpa till att boka turer. Länk till guesthouset hittar du här.

Sen kommer vi till det krångliga; boka biljett in till Kina. Det gick inte att köpa biljett vid rzd.ru och alla kinesiska sidor jag tittade på kunde endast skicka tågbiljetter till kinesiska adresser. Vi behövde både inresebiljett och utresebiljett för att kunna söka visum till Kina. Efter mycket om och men så bokade jag tillslut, efter flera rekommendationer, biljetten till Peking via Realrussia. Det fungerade smidigt och snabbt men blev dyrt. Har du en kontakt i Kina och mer tid kan de vara värt att skicka biljetten till dem och sen be dem posta biljetterna till dig istället. För att boka biljett ut ur Kina (för visumets skull) bokade jag sträckan Nanning-Hanoi via China Highlights och skickade biljetterna till vårt hotell i Peking. Andra hemsidor du kan boka biljetter i Kina med är Travel China Guide och Ctrip. Resten av tågresorna kommer jag boka på stationerna i Kina.

Vi kommer först till Peking där vi valde att lyxa till det lite efter så många dagar på resande fot och kommer bo på Sunworld Dynasty Hotel. Hotellet ligger mitt i smeten och de är lätta att få tag i, jag har både ringt och pratat med dem och skickat mejl de svarat snabbt på.

I Peking slutar den Transmongoliska järnvägen men vi kommer åka vidare. Vi stannar bara några nätter i Peking, både för att det fortfarande kommer vara kallt där och vi längtar till lite varmare väder men också för att det kan bli ganska ansträngande att vara med småbarn i storstäder. Vi kommer ta tåget ner till otroligt natursköna Guilin i södra Kina och spendera lite längre tid där och sen även i Longji – en by i närheten med vackra risterasser. Det är ungefär ett dygns tågresa från Peking. I Guilin har jag bokat det prisvärda Memory Inn och i Longji; Holiday Hotel.

Om du är sugen på att resa ännu längre utan att flyga går det sen att ta sig vidare med tåg hela vägen genom Vietnam till Ho Chi Minh. Därifrån kan man sen ta bussen till Kambodja och sen tåget genom hela Thailand och Malaysia ner till Singapore. Häftigt va!? Skriver mer om det om det skulle bli aktuellt på resan.

Det tar en del tid och energi att planera en sån här resa själv, men ändå inte överdrivet lång tid eller överdrivet krångligt. Vi fixade som sagt allt det här, plus visum, på en och en halv månad.

Där har du min lilla guide om hur du enklast planerar och bokar Transibiriska/Mongoliska järnvägen. Du kommer även behöver visum. Inte ett visum, utan tre stycken – Ryssland, Mongoliet och Kina. Jag kommer skriva om hur du söker alla visum i egna blogginlägg.

För tips om hur du söker kinesiskt visum har jag skrivit om det här.

Lycka till!

Annons

4 reaktioner till “Guide till Transsibiriska järnvägen (och transmongoliska)

 1. Vilken fantastisk resa ni kommer att göra!
  En fråga, på ett ungefär hur mycket har ni betalat för resan mellan Helsingfors till Peking per person?

  Gilla

  1. Hej! Jag har inte riktigt sammanställt kostnaderna men från Helsingfors till Peking tror jag vi har betalat ca 11000kr per vuxen. Då hoppar vi av flera gånger samt reser i första klass. Reser man i andra eller tredje kommer man undan betydligt billigare.

   Gilla

 2. Hej!
  Grattis till spännande resa!
  följer då jag funderar om man kan ta sig till Sydkorea med denna järnväg 🙂 (ja alltså, inte allt för dyrt o krångligt, att det går är ju klart)
  En liten fråga, har ni bokat 1 resa Ulan-Bator till Peking, eller behövdes det flera biljetter?

  Gilla

  1. Tack 😊
   Ja, det kan man. Eller jag vet inte om man kan åka tåg genom Nordkorea, men du kan resa till Kina och sen ta färja från östkusten över till Sydkorea eller till Japan. Just UB till Peking är bara en biljett, jag har skrivit om det i inlägget om hur man bokar Transibiriska på egen hand 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s