Visum till Kina – så gör du

Nu är vi på väg in till stan för att lämna fingeravtryck för vår visumsansökan till Kina. Vi var inne i stan igår för att hämta upp vårt mongoliska visum och hade tänkt åka förbi kinesiska visumcentret igår men de hade inga tider förens idag för att söka visum till Kina.

Att ansöka om kinesiskt visum på egen hand är inte svårt, men det tar lite tid att fylla i ansökan så jag har satt ihop en liten guide om hur du ansöker om vanligt turistvisum utan inbjudan till Kina.

Det tar bara fyra arbetsdagar för att få visum beviljat, vilket är tur då vi är lite sent ute (vi reser om en och en halv vecka!). Priset för vanligt turistvisum är 1230 kr. Det finns även en expressvariant på visum som tar tre arbetsdagar och kostar 1685 kr.

Här kan du läsa mer om priserna för visum till Kina.

51 sidor visumansökan 😅

Ansökan görs online och printas ut och lämnas in ihop med stöddokument så som tåg-/flygbiljett, hotellbokning osv. Sen 2017 behöver man lämna fingeravtryck hos någon av visumcentralerna när man ansöker om kinesiskt visum. I Stockholm ligger Visumcentret på Karlavägen 108 (i Garnisonen). Det finns ett visum till Kina som går att söka online om ni är två eller fler som reser ihop där du inte behöver lämna fingeravtryck. Dock behövde man ansöka om det senast 20 dagar innan avresa. Läs mer här.

Om du reser med barn behöver även de en visumansökan, men de behöver inte lämna fingeravtryck om de är under 14 år.

Du kommer behöva en in- och utresebiljett till Kina för att ansöka om visum. Jag kommet skriva ett inlägg senare om hur du bokar tågbiljett in och ut ur Kina, det var inte det enklaste kan jag säga. Men ska du flyga är det enklare och det är bara att bifoga flygbiljett/bokning med ansökan. Jag kan även tipsa om att boka hotell i förväg för att underlätta ansökan. Det finns många hotell via exempelvis Booking.com där man sen kan avboka gratis om man vill bo på något annat ställe eller vill ändra i sin resplan.

Här kan du läsa en väldigt detaljerad steg-för-steg-guide från visumcentret om hur du ansöker om visum. Annars kommer min guide till kinesiskt visum här:

Så ansöker du om kinesiskt turistvisum

1. Först behöver du ta ett foto för att kunna påbörja visumansökan till Kina. Du behöver både en fysisk bild och en digital bild och de flesta fotoautomater har den bra funktionen att man kan mejla en av bilderna till sig. Att tänka på är att det kan ta lite tid för att få bilden på mejlen (tog fyra timmar innan jag fått alla bilder). Här kan du läsa om hur fotot ska se ut.

2. Om du ska lämna in ansökan i Stockholm går du in på den här hemsidan för att starta ansökan, och här för Göteborg.

3. Klicka på ”Quick Access” och sen ”New Application Form”. Sen är det bara att påbörja ansökan. Den är ganska lång så se till att du sparar ansökan några gånger under tiden. Glöm inte att skriva upp ditt ansökningsnummer. Du kan pausa ansökan och ta upp den igen senare. Du kommer få svara på ingående frågor om dig själv, dina föräldrar, yrkeserfarenhet och utbildning, resor de senaste fem åren, resplan, hotell osv.

4. När du är klar med din ansökan bokar du ett besök för att lämna in ansökan samt lämna fingeravtryck. Du bokar det genom att klicka på ”Appointment” på hemsidan. Vi fick tid dagen efter.

5. Det du behöver ha med till besöket är:

 • Ett pass som är giltigt minst sex månader och som har ett tomt uppslag
 • Ett foto på dig som uppfyller standarden
 • Kopia på in- och utresa, hotellbokning eller inbjudan
 • Utskriven ansökan underskriven
 • Kopia på passet

Hoppas den här guiden gör det lite enklare för dig att ansöka om visum till Kina själv. Jag tycker fler ska våga göra det både för du sparar pengar men också för att det är ganska härligt att fixa saker på egen hand.

Jag kommer även lägga upp guider om hur du ansöker om ryskt och mongolisk visum senare.

Lycka till! 🌟

Annons

4 reaktioner till “Visum till Kina – så gör du

 1. Inte helt utan att jag blir lite avundsjuk på er resa, men jag har åldern och hälsan emot mig. Men jag, min fru Mona tillsammans med fyra bekanta har rest runt i Sydostasiens alla länder. Men China har vi inte varit i. En fördel vi haft är att vi lärt känna en resebyråägare, Sy Trong Dao, från Vietnam som hjälpt oss att lägga upp våra resor som vi planerat här hemma och åkt ut på när vi varit i Thailand under vintern. Vi har fått många goda råd om våra resor.
  Jag kan gott rekommendera honom och hans resebyrå, han har ett flertal i hela Sydostasien. Skriv då till Sy Trong Dao på sysaomai@gmail.com och ni får gärna hälsa från mig och min fru. Ni kan läsa mera på deras hemsida som ni hittar om ni söker på: saomaitravel.vn.
  Lycka till med er resa, och ni får gärna höra av er till mig.
  Hälsningar
  Per Åke Eriksson och Mona Gustafson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s