Krångliga tågbiljetter, visumsansökan och vår resplan

Någon annan än jag som tycker det är lite skönt att jul- och nyårsfirandet nu är över? Jag älskar å ena sidan julen och tycker att det är mysigt, men det tar mycket fokus och tid. Nu kan vi i stället lägga allt krut på att förbereda inför resan, städa ur huset och göra de sista avslutande åtgärderna med företaget.

Idag har vi spenderat dagen med att bara ta det lugnt, fixa hemma och sen tagit en härlig långpromenad i ett vackert naturreservat här ute på ön. Var det fler som upplevde den otroliga solnedgången? Vilka färger!

I morgon ska vi åka in från skärgården till Stockholm för att hämta upp våra mongoliska visum och samtidigt passa på att söka kinesiskt visum inne på den kinesiska visumcentralen. Det ska ta mellan 4 till 7 arbetsdagar så det är på håret att vi hinner i och med att vi ska resa den 13:e… Det finns ett expressalternativ som tar 2-3 arbetsdagar som nog kommer bli aktuellt för oss nu när vi är så sent ute.

Jag har efter mycket om och men köpt inresebiljetten till Kina genom en resebyrå. Min tanke var att boka allt själv men jisses… att boka en inresebiljett med tåg till Kina via en kinesisk hemsida är i princip omöjligt då de endast skickar biljetter i fysisk form till adresser i Kina. Jag har försökt få hjälp av både hotell och personer via Airbnb att jag skulle skicka biljetterna till dem och de sen skicka biljetten vidare hem till oss eller till vårt hotell i Mongoliet (med ersättning såklart), men ingen nappade på det idén. Så det fick bli en dyrare biljett via Real Russia. Som tur var gick det väldigt smidigt att beställa biljett via dem och de svarade snabbt på frågor. Utresebiljetten mellan Nanning-Hanoi ska jag boka ikväll via någon kinesisk hemsida och be dem skicka biljetten till vårt hotell i Peking.

Vår resplan så här långt ser ut som följande:

Den 13 januari tar vi Finlandsbåten över till Helsingfors. Båten är framme på förmiddagen den 14:e och vårt nattåg mot Moskva avgår sen på kvällen strax innan kl. 18:00. Morgonen efter är vi, förhoppningsvis glada och utvilade, framme i Moskva! Där kommer vi spendera ett dygn och försöka klämma in så mycket sevärdheter och god mat som vi bara kan. På kvällen den 16 januari hoppar vi sen på den mytomspunna Transibiriska/mongoliska järnvägen för att färdas tre dygn till Irkutsk – Sibiriens Paris. Vi kommer tyvärr endast spendera ett dygn där. Vi hade egentligen tänkt åka två dagar tidigare från Moskva för att hinna vara där lite längre, men biljetterna tog slut innan vi hann boka. Under det dygnet i Irkutsk kommer vi besöka Bajkalsjön – världens djupaste sjö. Den 21:a januari åker vi sedan vidare i ett dygn, genom Sibiriens frostiga landskap till Mongoliets huvudstad Ulan-Bator där vi kommer spendera fyra dygn. Vi hade gärna varit där längre (och bott i ett nomadläger), men det kommer vara så ruskigt kallt att fyra nätter får räcka. Förhoppningsvis får se Tuva; traditionell strupsång, äta olika lokala delikatesser och besöka ett nomadläger. Den 26:e åker vi sen vidare genom Gobiöknen för att den 27:e anlända till Peking.

Efter det är vår resa inte lika utstakad ännu. Men vi tänker oss att vi kommer stanna ca 3 veckor i Kina (troligtvis på landsbygden i Guilin och Longji) för att sen ta tåget ner för en månad i Vietnam. Vi har hittat ett homestay i bergen i norra Vietnam som vi är väldigt intresserade av att spendera några veckor på. Men det är inte klart ännu, så fortsättning följer….

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s