När det inte blir som man hade tänkt sig

Ibland blir inte livet som man hade tänkt sig. Ganska ofta till och med. Min (Mikaela), min sambo Chris och vår tvååriga dotter Nikkis plan var att flytta upp till norra Sälen nu i vinter och driva en restaurang. Men på grund av ett antal omständigheter behövde vi tillslut tacka nej till vårt drömjobb så sent som i slutet av november. Det kändes väldigt tråkig att göra det eftersom det var en dröm för oss båda att bo och leva i fjällen och vi hade varit inställda på att flytta i flera månader. Men that’s life, eller hur?

Jaha, tänkte vi. Vad gör vi nu då? Vi hade sålt vår restaurang och skulle lämna över nycklarna vid årsskiftet.

Och då började ett litet frö växa. Varför inte vända det här ”misslyckandet” till något positivt istället? Möjligheten att faktiskt uppfylla något drömt om? Nu står vi snart här utan jobb, inget fast boende då vi flyttade ut till skärgårdslandstället i våras, inga lån och Nikki har ännu ingen skolplikt. Plus lite extra pengar på banken efter ett antal års slit på restaurangen. Dessutom har vi längtat efter att spendera mer med Nikki än vad vi kunnat göra när vi båda har jobbat. Varför inte göra något bra av det här?

Vi båda älskar äventyr och vi båda älskar att resa. Långsamt började en plan forma sig. Varför inte ge oss ut och resa utan en hembiljett? Att ta vägen som den kommer?

En av mina drömresor är att resa Transibiriska järnvägen, eller den väg som heter Transmongoliska som går från Moskva i Ryssland, genom Mongoliet och slutar i Kinas huvudstad, Peking. Chris var inte långsam med att ställa sig positiv till den här idén. Vi vill båda dessutom flyga mindre, för miljöns skull, när vi reser så det här passar oss perfekt att resa med tåg. När vi sen började fördjupa oss i resan kändes det bara mer och mer rätt. Vi vill resa så långt och så mycket vi kan med tåg.

Vår fösta plan har nu utformats till detta: Från Stockholm kommer vi ta färjan över till Helsingfors. Sen kommer vi resa hela vägen från Helsingsfors ner till Ho Chi Mihn i Vietnam via Ryssland, Mongoliet och Kina.

Här är resan lite mer detaljerat.

 • Stockholm-Helsningfors
 • Helsingfors-Moskva
 • Moskva-Irkutsk (Sibirien)
 • Irkutsk-Ulaanbaatar
 • Ulaanbaatar-Peking
 • Peking-Guilin
 • Guilin-Hanoi
 • Hanoi-Ho Chi Mihn

Vi har än så länge bokat alla biljetter fram till Peking då de biljetterna behövs för visum. Därefter kommer vi boka på plats och ta de lite mer som det kommer. Vår avfärd från Stockholm är den 13 januari och vi kommer komma fram till Peking den 27 januari.

I den här bloggen kommer jag skriva om vår resa. Både nu innan och under resans gång. Både för inspiration men även handfasta tips hur du bär dig åt om du vill resa med tåg via Transsibiriska/Transmongoliska järnvägen (det är inte det lättaste med biljettbokning eller visumansökan kan jag lova…) och vidare. Välkommen!

Annons

26 reaktioner till “När det inte blir som man hade tänkt sig

 1. Denna bloggen kommer jag att följa, låter som ett spännande äventyr! Önskar er all lycka på vägen.
  Ps. Hittade hit via FB Tågsemester

  Gilla

 2. I travelled from London to Moscow and then via the TransMongolian to Beijing in 1986 (when Europe was still divided by the Iron Curtain) and met my Swedish husband on the train. I hope your journey goes well, it’s a beautiful way to travel!

  Gilla

 3. Ska bli spännande att läsa! Nästan exakt den rutten som du beskriver, planerar jag och min sambo att göra till hösten. Hoppas få lite tips av er!😊

  Gilla

 4. Wow! Klart ni kommer att få en alldeles underbar resa och få massor av lärdomar och kunskap på vägen! Ni tänker helt rätt, livet är för kort för att oja sig över att planer inte går i lås och passa på att göra allt det dör ni vill medan barnen INTE går i skola- det är så mycket lättare!
  Varmt lycka till!

  Gilla

 5. O, så spännande. Plötsligt kan något tråkigt vändas till ett äventyr. Bra tänkt där!
  Jag ska med glädje följa er blogg. Önskar er lycklig resa. 1974 åkte jag Transsibiriska med start som er resa fast länngre österut förbi Bajkalsjön o ner genom Manchuriet till Peking och senare Shanghai. Hälsar Agneta

  Gilla

 6. Underbart! Vilken fantastisk resa ni ska göra, härligt att ni vänder det negativa till ngt positivt 🤗💞. Tycker att det ska bli spännande att följa er resa, både med bilder och text ❤. SPARK I BAKEN 🤗

  P.S. ni får väl nyttja oss som sitter hemma, om det är ngt vi kan hjälpa till med på er resa… om ni stöter på patrull 😇🤗

  Gilla

 7. Fantastisk vändning från negativt till positivt ! Lycka till , underbart när man har tid , råd och viljan att göra sin dröm !!
  Vi har seglat vår dröm !

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s